Tanórán kívüli programok 2019

Január

Korcsolyázás a Debreceni Jégcsarnokban
2019. január 01-től a nyolcadik évfolyam tanulói a továbbtanulással kapcsolatos teendőik miatt kiléptek a programból. Helyettük az ötödik évfolyam tanulói kerültek bevonásra, akik örültek a projekt kínálta lehetőségeknek, és kíváncsian várták az első „efopos” programot. A tanórán kívüli programsorozat a Debreceni Jégcsarnokban vette kezdetét, ahová január 23-án bérelt autóbusszal érkezett az 50 fős csoport. A pályát két órahosszára béreltük ki, pályázati támogatásból finanszíroztuk a pályabérletet és a korcsolyák bérlését is. A diákok egy része már járt a jégcsarnokban, így örömmel és készségesen segítették és bátorították társaikat, hiszen többen ekkor még csak ismerkedtek a korcsolyázás rejtelmeivel. Ám a kétórás program végére mindannyian ügyesen vették az akadályokat a jégpályán, és élményekkel gazdagon tértek haza.

 

Február

Lovas oktatás az Újfehértói Lovardában
2019. február 23-án ismét egy feledhetetlen élményben volt részünk. Újfehértóra a Fedeles Lovardába utazott kis csapatunk autóbusszal. Megérkezvén, a lovarda két trénere, Munkácsi Katalin és testvére, Ilona vártak minket. Elsőként körbevezettek bennünket a több hektáros szabadtéri legelőn és karámon. A fedett istállón keresztül vezetett az utunk az ügető pályára. Bemutatták azt a két lovat – Kócost és Maryt –, akiken a délelőtt folyamán lovagolhattunk. Rövid tájékoztatást adtak saját munkájukról, a lovak életéről, gondozásukról, viselkedésükről. Jó tanácsokkal látták el a gyerekeket, hogyan kell viselkedni velük szemben, a lóra felülni és leszállni. A kobakok feltétele után a gyerekek párosával lovagolhattak az ügető pályán. A három kör megtétele után minden gyerek szeretett volna még újabb köröket megtenni. A bátrabbak vezethették is a lovon ülő társaikat. Ez alatt az idő alatt a többiek a szabadban lévő lovakat simogathatták, csutakolhatták. A lovaglás végén a gyerekek megjutalmazták az iskolából hozott almákkal azt a két lovat, amelyek egész délelőtt türelmesen a szolgálatunkra álltak. A gyerekek hihetetlen bátorságról tettek tanúbizonyságot. Nem féltek, nem ijedtek meg új barátaiktól még azok a diákok sem, akik először ültek lóháton.

 

Színházlátogatás a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban
2019. február 16-án a programba bevont valamennyi tanuló ellátogathatott a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházba. Ezúttal egy könnyedebb darab megtekintésére esett a választás, a Meseautó című örökérvényű film feldolgozására. A zenés darabot Szente Vajk rendezte, a neves színészek és a rendező személye garantálta számunkra az önfeledt szórakozást. A színházba ezúttal is bérelt autóbusszal érkezett a csoport, mivel kicsit korábban érkeztünk, lehetőségünk nyílt arra is, hogy körülnézzünk a színház előcsarnokában. Az előadás kezdete előtt néhány perccel elfoglaltuk helyeinket az első emeleti erkélyen. A musical modern hangzású dallamai hamar belopta magát a hallgatóság szívébe, a betétdalokat humoros történetek és szójátékok tették még színsebbé.
„A Meseautó című legendás film alapján készült musical comedy-ben helyet kaptak a mára mítosszá vált karakterek éppúgy, mint a jól ismert, szállóigévé vált szófordulatok: „egy a párna, egy a részvény”, „A mint Aladár, l, mint Ladár”, vagy a „Mit sütsz, kis Szűcs?”, és mindezt sodró ritmusú dalok kísérik, miközben fenn az égben az angyalok is vigyáznak ránk! Szente Vajk és Galambos Attila lendületes adaptációja minden idők egyik legsikeresebb magyar hangosfilmjét tálalja fel nekünk vadonatúj zenés darab formájában, látványos kiállításban és koreográfiával.” – olvashatjuk a színház ajánlásában.

 

Március

Partneriskolai találkozó A komponens
Helyszín: Nagyvárad Időpont: 2019. március 28-29.

2019. március 28-án reggel 8 órakor indultunk el Nagyváradra busszal. Sok gyerek még nem járt külföldön, így az ártándi határon való ellenőrzés is izgalmas volt számukra. Első utunk a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség épületegyütteséhez vezetett. A benne található kincstár Szent László hermájával és csontdarabjával felkeltette a gyerekek érdeklődését, figyelmesen hallgatták az idegenvezető ismertetését. Ezt követően megnéztük a Püspöki Palotát, valamint a Kanonok-sort. Térképpel a kezünkben elsétáltunk a belvárosba a Petőfi téren keresztül. A hagyományos erdélyi-magyar stílusban épült csárda a festett bútoros szobáival a székely ház hangulatát idézték. Ez a stílus kissé távol állt a gyerekektől, de érdeklődve fogadták. A tulajdonos kiskutyáját rögtön a szívünkbe zártuk. A szobák elosztása után elkészült a finom vacsoránk is. Másnap reggel svédasztalos reggelivel vártak házigazdáink. Az első nevezetesség, amit megtekintettünk, a nagyváradi vár volt. A Szent László király köré fonódó keresztény legendák ma is körüllengik a várat. Büszkék voltunk tanítványainkra, akik a történelmi és irodalmi ismereteiket felelevenítve válaszoltak a honismereti vezetőnk kérdéseire. Következő állomásunk az Ady Múzeum volt. A Sebes-Körös partján sétálva érkeztünk el a belvárosba. A Republicii (Fő) utca tulajdonképpen a nagyváradi korzó. Várad legnevezetesebb szecessziós, barokk, klasszicista, eklektikus épületei húzódnak itt. A közelben fogyasztottuk el az ebédünket is egy Mc Donald’sban. Az Unirii (Szent László) tér hét építészeti stílus keveredése. Első épülete a Fekete-Sas Palota. Itt tettünk egy sétát, megcsodálva a gyönyörű félköríves, színes ablakait, díszes virágmotívumait. A Holdas templom holdórája mindenki számára érdekes és ismeretlen volt. A Városháza, az Óratorony és a Nagyváradi Színház épülete, a Szent László-szobor magával ragadott mindenkit. A látogatás során közös városnézésen vettünk részt az élesdi partneriskola tanulóival és pedagógusaival.

 

Tárlatvezetéssel egybekötött látogatás a diósgyőri várban
Az EFOP 3.1. 8.16   Együtt, testvérként pályázat keretében iskolánk tanulóinak lehetősége nyílt Miskolc város Diósgyőr városrészében megtekinteni a diósgyőri várat.
A csoport reggel 8 órakor indult el Bocskaikertből vonattal az úti célhoz, érintve Nyíregyházát, ahol megvártuk a pályaudvaron a csatlakozást. 11 óra körül megérkeztünk Miskolcra. Az állomástól a csoport busszal jutott el Diósgyőr városrészébe, ahol egy rövid séta következett. A várnál már vártak bennünket.
A tárlatvezetés délben indult. A tárlatvezető korabeli udvarhölgyi ruhaviseletben közvetítette a gyerekeknek a vár történetéről szóló ismereteket.  Sétánkat a vár lovagtermében kezdtük, ahol a diákoknak néhány történelmi kérdésre is válaszolniuk kellett. Megvitatásra került a címerek fogalma, jellemzői, jelentése.  A tárlatvezetés során megtekintettük a királyné hálótermét, a Szent Hedvig kápolnát, amelynek részletes történetével is megismerkedhettek a gyerekek. A mintegy 40 perces idegenvezetés után lehetőség nyílt a vár udvarából nyíló termek megtekintésére is. Betekintést nyerhettünk az alkímia világába, ahol interaktív módon keverhettek a diákok bájitalokat. Ezt nagyon élvezték a tanulók. Emellett a fémműves műhelyben korabeli fegyvereket, szerszámokat vehettek a diákok szemügyre.
A vár megtekintése után a sétálóutcában ajándékokat vásárolhattak a gyerekek, valamint a közeli cukrászdában sor került egy közös sütizésre illetve fagylaltozásra.
A miskolci állomásról vonatunk 17:30-kor indult vissza Nyíregyházára, ahol ismét megvártuk a Debrecen felé közlekedő vonatot. Az esti órákban, 20:10 körül, élményekkel gazdagodva érkeztünk vissza Bocskaikertbe.

 

Április

Partneriskolai találkozó A komponens
Helyszín: Bocskaikert Időpont: 2019. április 26-27.

A projekt második évében a nagyváradi partneriskolai találkozót követően az élesdi iskolai képviselői Bocskaikertbe látogattak. A találkozó az A komponens részben valósult meg, célunk elsősorban közös kulturális programok megvalósítása volt, illetve a programba bevont tanulók megismerése, hiszen júnisuban együtt táborozunk majd a TB Ranchon. A csoport kisbusszal érkezett Bocskaikert főterére, ahol elfoglalhatta szállását a Bocskai vendégházban. A vendégeket pogácsával és teával vártuk, majd rövid séta és pihenőt követően a bocskaikerti gyerekkel és pedagógusokkal közösen Poroszlóra indultunk. Az ökocentrumban idegenvezetéssel egybekötött vezetés keretében jártuk be a létesítmény teljes területét, az akváriumokat, a különleges vízi paradicsomot és a vízi játszóteret. Ezt követően lehetőség nyílt betekintést nyerni a térség növény- és állatvilágába, interaktív és számítógépes játékok segítségével bepillanthattunk a környező tavakban élő halak életébe is. A vezetést rövid szabad program, séta követte, a gyerekek ismét visszatérhettek a vízi játékok világába. Délután 2 órakor érkeztünk a Delfin kikötőbe, ahol csónakokkal barangoltuk be a környező tavakat. A vízi túra bő egy órát vett igénybe, a kedvező időjárásnak köszönhetően a nádasok között fészkelő madarak életét is megismerhettük. Másnap Debrecenben folytatódott a közös program. Délelőtt ellátogattunk a református kollégium múzeumába, ahol Arany János életéhez kapcsolódóan irodalmi sétán vettünk részt, a délután pedig a hosszó belvárosi sétát követően bowlingozással töltöttük. A kétnapos programot közös vacsora zárta a szálláshelyen. A találkozó remek alkalom volt arra is, hogy a pedagógusokkal egyeztessük a nyári tábor részleteit, és véglegesítsük a tábor programjait és részleteit.

 

Május

Látogatás a Gödöllői Grassalkovich Kastélyban
Időpont: 2019. május 23.

Reggel 7.30-kor indultunk el autóbusszal kirándulásunkra Gödöllőre, majd Veresegyházra.
A kastélyban idegenvezetőink már vártak ránk befutásunkkor, kis csoportokra bontva járhattuk végig ezt a történelmi-építészeti csodát. Megtekintettük a lovardát és a kastélyparkot is. Nagyon sok információt tudtunk meg olyan érdekességekről, ami még felnőtt emberben sem merül fel! A gyerekek számára nagyon tanulságos és ijesztő volt például a koromjáratokat tisztító gyermekeknek története. Az épület és a bútorzat szépsége lenyűgözött mindenkit, s elgondolkodtatott szintén mindenkit az, ahogy közösen belegondoltunk, hogy ezekre mi jelentette a forrást. Ezt követően a kastély csodálatos kertjében barangoltunk és lakmároztunk a hozottakból.

 

Látogatás a veresegyházi medveotthonban
Időpont: 2019. május 23.

Délután tovább folytattuk utunkat a veresegyházára a medveotthonba, amely 10 km-re található Gödöllőtől. A sokhektáros területen barnamedvék laknak, elzárva. A védőkorlát mögül néztük meg némely szomorú foglyot, de medvesimogatás nem volt a programban. Más állatok is élnek a park területén, az ártatlanabbakat szervezetten lehet simogatni. Megtekintettük a nagy ragadozókról szóló ingyenes előadást és a predátor programot is. Interaktív előadás keretén belül megismerhettük a medvék, farkasok és az otthonban élő többi állat életmódját.  Hazaindulásunk előtt a gyerekeknek lehetősége nyílt még játékra, hiszen ezen a hatalmas területen két játszótér is található, ahol levezethették a napra megmaradt mozgásigényüket. A kora esti órákban értünk haza élményekkel telten.

 

Június

Nyári tábor A komponens
Helyszín: Nyíradony, TB-Ranch Időpont: 2019. június 24-27.

2019.06.24. (hétfő)
Az élesdi vendégeink ebéd után érkeztek meg Bocskaikertbe, ahonnan együtt indultunk el a tábor helyszínére, Nyíradonyba, a TB-Ranchre. Hideg dinnyével és zsíroskenyérrel vártak minket vendéglátóink. Érkezésünk után a ranch alkalmazottja körbevezetett minket a birtokon. Megnéztük az itt élő állatokat, felderítettük a terepet. A tanyasi élet mindenkitől távol áll, így érdeklődve jártuk be a területet. Délután közösségépítés céljából falusi játékokon vettünk részt. Nagyon élvezték a gyerekek, hiszen ilyen játékokkal nem találkoztak még az iskolai versenyzések során sem. A bálagörgetés nyerte el leginkább mindenki tetszését, a gyerekek meg akarták mutatni egymásnak, kiben mekkora erő lakozik. A csoportok összetételénél figyelembe vettük, hogy nemzetiségileg heterogén legyen a csoport összetétele. Este a vacsora után hosszasan beszélgettünk egymással.

2019.06. 25. (kedd)
Kedden a reggeli után elindultunk busszal Tokaj felé. Rövid kitérőt tettünk Tarcal település irányába, ahol az Áldó Krisztus-szobrot tekintettük meg. Itt készítettünk egy közös csoportképet is. A sétányon különleges növényeket láthattunk és elénk tárult Tarcal csodálatos panorámája is. A domb tetejéről letekintve egy kisebb bányatóra nyílt lélegzetelállító kilátás.
Tarcal után Tokajba utaztunk, ahol elsőként megnéztük a belvárost: templomokat, Rákóczi szobrát, a főutcát. A nagy meleg és a sok szúnyog ellenére is sikerült a csoport egy részének feljutni a Kopasz-hegy tetejére. A csoport másik része visszafordult, s a főtéren, a padokon pihenve várták meg a többieket. Hazaérkezésünk után a gyerekek csobbantak a tábor területén lévő kerti tóban. Nagyon élvezték, hogy a tavirózsák és a békák között fürödhettek. Este még ismét sor került közös játékra az udvaron. A mozgalmas nap után a gyerekek fáradtan tértek nyugovóra.

2019.06. 26 – 27. (szerda-csütörtök)
A napot a reggeli után birkabemutató nyitotta meg, amelyet egy évtizedek óta birkákkal foglalkozó pásztor tartott. Ismertette az állat jellegzetességeit, mesélt életmódjukról, gazdasági hasznukról és a pásztorkodáshoz szükséges eszközökről is adott tájékoztatást. Mindenkit meglepett, hogy a birkának nincs alsó fogsora. Az élesdi vendégeinket is sikerült körbevinni szekérrel a közeli erdős területeken, így láthatták a területen termesztett növényeket is. A talaj egyenetlensége miatt úgy éreztük magunkat, mintha hullámvasúton ülnénk.  A szekerezés után a bátrabbak lovaglási lehetőséggel is élhettek, megismerkedhettek a lovagláshoz szükséges eszközökkel, valamint lecsutakolhatták, megitathatták a lovakat. A forró melegben jólesett megmártózni a kerti tóban. Este társasjátékozással, kártyázással, tollaslabdázással töltöttük el szabadidőnket.

Másnap reggel valamennyien élményekkel gazdagodva indultunk haza.

 

Augusztus

Rendhagyó madarászsuli
Időpont: 2019. augusztus 30.

Intézményünkben évek óta működik a kis madarászok számára madarásziskola. Bár intézményünktől néhány méterre a Nagyerdő pereme kezdődik, sok gyerek számára ismeretlen, milyen kincseket rejt a természet. Mivel főleg az alsó tagozatos gyerekek látogatják ezeket a foglalkozásokat, úgy döntöttünk, hogy a pályázat keretében a felső tagozatos tanulók számára is lehetővé tesszük az egész délelőttöt betöltő erdei környezetben megvalósuló programot.
8 órakor gyülekeztünk az iskola előtt, a programban 50 tanuló vett részt. A túravezetőnk ismertette a túra útvonalát, a madarak élőhelyeit, és felvilágosítást adott a madarak életmódjáról is. Ezt követően a csapat távcsövekkel felszerelkezve elindult az erdei sétára. A gyerekek megfigyelhették az aljnövényzetet, az aljnövényzetben megbújó madarakat és a mókusokat is.

 

Szeptember

Sportnap a Bocskaikerti Németh László Általános Iskolában
Időpont: 2019. szeptember 27.

Az iskolában megrendezésre kerülő sportnap reggeli tornával kezdődött, az alapos bemelegítés után az iskola körül bemelegítő futás következett. Kötetlen és szervezett szabadtéri játékokkal, ügyességi, kreatív, csapat és egyéni sportprogramokkal vártuk a gyerekeket az egész napos rendezvényen. Arra bátorítottuk a tanulókat, hogy próbáljanak ki minél több sportágat és játékot, nemcsak azért hogy díjazásba részesüljenek hanem azért is hogy ezáltal egy nagy lépést tegyenek az egészségesebb életmód felé.
Diákjaink délelőtt több sportágban is kipróbálhatták magukat: íjászat, vívás, foci, kerékpározás és ugrálóvár is szerepelt a programban.
Az EFOP programba bevont tanulók számára ásványvizet, gyümölcslevet vásároltunk a pályázati támogatásból.

 

Partneriskolai találkozó B komponens
Helyszín: Csehország, Nova Paka Időpont: 2019. szeptember 16-19..

Az EFOP 3.1.8-17-2017-00186 azonosítószámú pályázat keretén belül iskolánk tanárainak és 12 diákjainak lehetősége nyílt részt venni egy csehországi kiránduláson.

Szeptember 16-án a kora reggeli órákban indult el a csoport Bocskaikertből több mint 800 kilométeres útjára. A hosszú és fárasztó utazás után az esti órákban érkeztünk meg úticélunkhoz, Nová Pakaba. Az egyik helyi étteremben megvacsoráztunk, ahol a cseh pedagógusok fogadtak bennünket. Majd a finom vacsora után elfoglaltuk a szállásunkat. Szálláshelyünk a város peremén egy erdő és egy bányató mellett helyezkedett el festői, vadregényes környezetben. Még  aznap este megismerkedtünk a szálláshely tulajdonosával aki készségesen ált segítségünkre. A gyerekek felosztották egymás között a szobákat, ki hol fogja tölteni ezt a csodálatos három éjszakát. A gyerekekkel közös szabályrendszert alakítottunk ki, majd megbeszéltük az elkövetkező napok programjait.

2019.09.17 (kedd)
A keddi napon a reggeli és az úti csomag elkészítése után csoportunk elindult a Český Raj /Cseh paradicsom/ kirándulóvidékre. Ezen a környéken számos túraútvonalon járhatják be a kirándulók a turistaparadicsomot. A legkülönlegesebb látnivalók közé tartoznak a 8-900 m magasra nyúló homokkő képződmények. A túránk során sok kilátóhelyen álltunk gyönyörködve a természet szépségeiben. A sziklákról letekintve a gyönyörű panoráma tárult a szemünk elé. Útunk során a tölgy- és fenyőfák különleges fajtáit tekintettük meg, kalandunk olyan volt, mint egy 4D-s természetkalauzban bolyongani! Mindent látni, tapintani, szagolni más, mint Interneten nézegetni a szép képeket! A gyerekek lépésszámlálója 16 km-t mutatott az elmúlt napra, ami az edzetlen alföldi csapatnak igencsak kihívás volt. Visszaérkezésünk után a szállásadónk körbevezetett minket a hatalmas birtokon, így könnyen elkerültük a napi km hiányt… Mesélt a birtok részét adó búvártóban élő 40 éves Stefán nevű harcsáról és más vízi csodákról, amik itt vannak, kerítésen belül! Kora este cseh vendéglátóink (gyerekek, szülők, tanárok) grillezett ételekkel és változatos süteményekkel vendégeltek meg minket.

2019.09.18 (szerda)
Szerdán reggel kezdetét vette a nagyon várt prágai látogatásunk, ahova 10 óra körül érkeztünk meg.
Az óváros központjába érkezve a főtéren a szemünk elé tárult Prága egyik legszebb és leglátványosabb tere, az Óváros. A színesre festett, gyönyörűen felújított épületek, a térre vezető szűk utcácskák nagyon jó hangulatot varázsoltak a gyerekek számára. Több építészeti stílusirányzat jegyeit figyelhettük meg az évszázados építészeti remekeken: román, gót, szecessziós és barokk épületek élő múzeuma ez. Csoportunk egy rövid sétát tett Kaffka szülőházához, majd megnéztük a városháza mellett lévő különleges órát, az Orlejt, melynek ablakaiban láthattuk végigvonulni az apostolokat. Városnézésünk során a gyerekeknek lehetősége nyílt prágai szuvenírek begyűjtésére, vásárálokra is. Ám szerencsénkre a Károly Híd felújítása már befejező fázisban tart, járható és megcsodálható volt!

2019.09.19 (csütörtök)
A csütörtök reggeli napon új kaland vette kezdetét. Reggeli után látogatást tettünk a nová pakai iskolába, ahol az iskola tanulói és pedagógusai már nagyon vártak bennünket. A cseh tanárok körbevezettek bennünket az iskolában, betekintést nyertünk az iskolai életbe. Megnéztük a tantermeket, megnéztük a tanórákat, a felszereltséget, találkoztunk az ott tanuló gyerekekkel, beszélgettünk pedagógusaikkal.
A délelőtt folyamán a gyerekek a tornateremben kommunikációs, közösségépítő játékokban vettek részt, mely angol és német nyelven zajlott. A tankonyhán vendéglátóink tízóraival kedveskedtek. Visszatérve a tornaterembe folytattuk játékainkat és egy cseh nyelvű dalt is megtanultunk. A menzán ebédeltünk ezek után, majd cseh vendéglátóinktól egy zongorán kísért dallal köszönhettünk el.

Dél múltával elindultunk hazafelé.