Nemzeti Tehetség Program – Szilágysági dombtetőn

A tavalyi tanév végén tudtuk meg, hogy sikeresen pályáztunk a Nemzeti Tehetség Program keretében, intézményünk 1 150 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A nyáron kiválasztottuk a művészeti tagozat néptánc tanszakon, valamint a citera és a furulya-klarinét tanszakon tanuló diákok közül azt a 20 főt, akikkel az idei tanévben foglalkoztunk. Mivel a pályázatot a Szilágyság területén élő táncokra és népzenére építettük, így annak megfelelően próbáltuk meghatározni a résztvevők személyét.
A nyár feladata a tanulmányi utunk megszervezése volt. Felvettük a kapcsolatot a szilágyzoványi Tiszteletes Úrral, aki segített az elszállásolásunkban és az étkezésünkben. A kirándulás célja a helyi hagyományok megismerése volt, igyekeztünk megtudni minél több dolgot a tánchagyományokról, mulatságokról, bálokról a régi időkben valamint manapság. Az első nap meglátogattuk Szilágybagoson Birtalan József klarinét és tárogató hagyományőrzőt, aki nemcsak hangszerbemutatót tartott nekünk, hanem rengeteget mesélt az régi táncmulatságokról is, valamint a zenész-táncos kapcsolatokról. Aznap megcsodáltuk Szilágysomlyó látnivalóit, a Báthory várkastélyt, a Somlyói várromot és a Református templomot. A vacsorát követően a szálláshelyen előkerültek a hangszerek, a szép kis énekhangok és egy spontán éneklős este alakult ki a helyi emberekkel. Másnap az első utunk a zoványi dombra vezetett, ahol bepillantást kaptak a gyerekek az ott élő emberek életébe. Ezt a kis túrát követően meglátogattuk Bíró Árpádot, aki az otthonában fogadott minket egy közös citerázásra, éneklésre. Utazásunk alatt a gyerekek megismerhették a hagyományos szilágysági népviseletet is.

A pályázat lehetőséget adott arra, hogy bővítsük a viselettárunkat, így sikeresen megvarrattunk 5 rend szilágysági népviseletet.

A tehetséggondozó foglalkozások 2017 szeptemberében kezdődtek. Összesen 20-20 órát foglalkoztunk a fiúkkal és a lányokkal néptánc tanszakon, a zenei tanszakokon pedig 11-11 órát. Megtanultuk a szilágysági csárdás és ugrálós táncrész motívumait, ennek a korosztálynak elsőként nagy feladatot jelentett a páros viszonyok elsajátítása, valamint a motívumok kivitelezése. A táncanyag által ismerkedtek meg a kar alatti kifordítással. A foglalkozások alatt a gyerekek rengeteg szilágysági dalt, csujogatásokat, táncszókat is tanultak. A foglalkozások végére összeállítottunk nekik a tanult motívumokból egy koreográfiát, mely tartalmazott kötött etűdöket és improvizatív részeket is, melyben a párok az általuk kedvelt motívumokat táncolták el. Az órák nagyon jó hangulatban teltek, a programot 2018 áprilisában közös záró előadással tettük emlékezetessé.